Om mig

Jag heter Maria Norberg, är född 1970 i Björkvik ett litet samhälle i Södermanland. Där växte jag upp med mina föräldrar och mina 2 syskon. När jag var 9 år gammal flyttade vi till min stora förtjusning ut på landet till ett hus som låg alldeles intill en ladugård och ett stall.Att som barn få växa upp i den miljön med naturen utanför dörren och alla möjliga sorters djur precis intill, är nog något som format mig mycket till den jag är.
Mitt intresse för hästar har funnits så länge jag kan minnas, redan vid tidig ålder tjatade jag mig till min första ridskoleplats. När vi sedan flyttade ut på landet växte min förhoppning om att få egen häst.Jag blev inte besviken, vid 12 års ålder (efter att först fått prova på foderhästen Zeemait) fick jag äntligen börja leta häst till mig själv. Pappa och jag for runt i Södermanland med omnäjd och sökte rätt häst.
Då som nu så fann rätt häst mig och mitt hjärta tillhörde från första stund min fina Carmencita. Hon var en Svensk halvblodsdam i sin bästa ålder men som det ofta är när hjärtat får styra så går saker och ting inte riktigt så enkelt som man trott.
Cita lärde mig otroligt mycket om vad som INTE  fungerar i en relation till en häst.Hon lärde mig en rejäl portion hästvett under de år hon var hos mig.
Så försvann tonåren och tiden kom för utbildning och att skaffa familj, hästarna lades på hyllan en stund.2002 efter att ha varit vuxenelev på ridskola i 7 år hittade jag nästa stora hästkärlek i mitt liv,  Lancelote. Han är den av mina hästar som hitills har format mig och lärt mig mest.  Han har också genom sitt sinnelag och karaktär fått mig att hitta Kommunikation och kontakt och tack vare sina skador ledde han mig till den Akademiska Ridkonsten. Han är min stora läromästare och har stor betydelse i mitt liv.
Åren har gått och sedan 2005 så jobbar jag på heltid som instruktör med inriktning på Kommunikation och Kontakt,  Trick Training och Akademisk Ridkonst. Mitt hästintresse sedan barnsben följde med mig genom livet och jag är nu priviligerad att ha nöjet att få jobba med det roligaste jag vet, hästar.

Maria och Lancelote 2011
Maria och Hille 2010
Lancelote 2011

Lancelote

Lancelote född 1997, efter Uttini. Svensk halvboldsvalack.
Jag hade letat häst ett tag när jag hittade Lancelote. Han var drömhästen, precis som jag hade tänkt mig. En stor fux som var lugnet själv. Kunde inte bli bättre när jag inte hade haft häst på så många år. Den 6 April 2002 var en av de lyckligaste dagarna i mitt liv. Lancelote blev min!
4 månader senare hade idyllen förändrats drastiskt. Jag satt på stallgolvet och grät, livrädd för min fina men framförallt STORA häst. Vår kommunikation hade brustit, jag var inte tillräckligt tydlig i mitt ledarskap och han reagerade på det enda sätt han kunde, genom att ta över i vår relation. Han släppte knappt in mig i boxen och att försöka markarbeta honom var en mardröm som allt för ofta slutade med mig i tårar av rädsla. Ridningen blev också en allt större utmaning. Det slutade för det mesta med att jag låg avbockad i nån buske. Ett brutet knä och mycket tårar senare träffade jag Jaana Heinola. Lancelote och jag fick våra första lektioner i Kommunikation/ Kontakt och började sakta hitta en kommunikation igen. När jag efter ett år av lektioner såg hur mycket vår relation växte så bestämde jag mig, jag ville bli  instruktör. Tack Lancelote!
2004 var olyckan framme, Lancelote blev illa sparkad och skadade sig illa i sin högra has. Man ville döma ut honom på djursjukhuset då han inte hade några vidare prognoser som ridhäst. Jag bad dem att ge honom en chans, han kunde ju alltid bli promenadhäst. Efter ett års konvalecens var det så dags att hitta en väg tillbaka för Lancelote. Återigen hade jag turen att träffa rätt människa, jag och min halta häst var med på en helgkurs för Christofer Dahlgren. Han gav oss massor med bra stärkande och gymnastiserande övningar som sakta men säkert gjorde Lancelote starkare igen. Christofer visade oss vägen in i den Akademiska Ridkonsten.
Idag är Lancelote en stolt ridhäst som hela tiden fortsätter att utvecklas trots sin gamla skada. Han har lärt mig massor av ridning och jag hoppas verkligen vi får utvecklas ihop många år till. Tack igen Lancelote.

Hille. Photo www.zahlo.se
Hildbrandt van de moune polle

Hille , Frieser/ Tinker hingst född 1995.
Hille kom till mig hösten 2007, jag och en vännina hade under ett års tid importerat lite hästar ifrån Danmark som vi red till och sålde vidare. Hille var en av de hästarna.
Efter att ha ridit honom ett tag så började tycke uppstå och tanken på att sälja honom blev allt svårare.
Jag började rida honom för Christofer Dahlgren och ganska snart stod det klart för mig att den här lilla hästen kunde lära mig massor med sin lätthet för samling och sin fantastiska samarbetsvilja.
Idag är Hille den som tar mig in på nya marker inom den Akademiska Ridkonsten.. Arbete för hand är det som vi jobbar mest, han har en otrolig lätthet och följer minsta signal. Hille är den häst som alltid gör mig glad! En gentleman i sina bästa år.
Sista åren har Hille också utbildats inom Trickträningen, vilket han älskar som den lilla showhäst han är. Hille är den av mina hästar som kommit längst med tricken.
Under 2018 lyckades Hille och jag att avlägga ett godkänt Piaffprov för Bent Branderup.
Bästa Hille , du ger mig mycket lärdom. TACK!Elof Tabac "Loffe"
Född 2014
Ras :Kallblodstravare
Loffe kom till mig hösten 2019. han är allt vad man kan önska sig. Snäll, snygg, talangfull ,glad  ,pigg och alldeles underbar. Vi är nu i början av vår utbildning men jag hoppas på en lång och underbar resa tillsammans med detta charmtroll.
Foto: Photograpy By Sanna

IPHONE Lusitano / PRE stallion born in 2014.
Iphone came to me directly from Spain in January 2018.
He is a small lively filur with a lot of his own will and a tireless energy. We have slowly started our journey within Academic Equestrian Art where we hope to be able to come a bit when he has a wonderful will and also a very educative body. It will be great fun and exciting to see what we can achieve together.
Wishing us many years together in the future.


Detta var lite kort information om mig och mina hästar. Hoppas ni har fått en liten inblick i vår värld.
Välkomna till min hemsida!
Maria